День спільнодії: як працює послуга з ментального здоров’я на «первинці»

В один день майже в усіх областях країни відбулись виїзні заходи для ознайомлення з сервісами та обговорення з медиками перших підсумків проєкту
23 лютого 2024

Регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я та профільні заступники керівників ОВА за ініціативи Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Мінстрів України провели День спільнодії на тему інтеграції послуги з ментального здоров’я на первинному рівні медичної допомоги.

«День спільнодії —  це можливість звірити годинники всім учасникам процесу. Тим, хто приймає рішення, хто впроваджує й головне тим, хто безпосередньо працює з пацієнтами. Попри війну, надскладні умови життя, праці, первинна медична ланка з гідністю прийняла новий професійний виклик та вже надає послугу з ментального здоров’я. Важливо, що спільнота сімейних лікарів значно посилила й власну стійкість», —  зазначила керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва.

Навчилися, отримали сертифікати, почали працювати, часу на розгойдування не було, розповідають лікарі з різних куточків країни. Навчання за програмою ВООЗ mhGAP вважають своєчасним та надважливим, адже спостерігають значне збільшення запиту пацієнтів на підтримку у питаннях ментального здоров’я. В деяких маленьких громадах звернення до сімейного лікаря взагалі єдина можливість отримати фахову допомогу. 

«Набагато простіше прийти до сімейного лікаря, якому довіряєте й знаєте дорогу до нього, розказати чутливу інформацію про тривожність, порушення сну та разом спланувати, що робити. В нашому закладі усі сімейні лікарі та медичні сестри пройшли навчання за курсом від ВООЗ mhGAP», —  розповідає директорка Фастівського міського центру первинної медичної допомоги Людмила Дубас.

День спільнодії дозволив представникам регіональної координації Всеукраїнської програми ментального здоров’я оцінити рівень інтеграції послуги в громадах та за потреби долучитися до вдосконалення процесу.

Знайти потрібного фахівця в громаді, в обласному центрі, будь-де дозволить онлайн-мапа на сайті Національної служби здоров'я України. Або можна зателефонувати за номером 16-77.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я —  ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux