Харківщина впроваджує нові психосоціальні послуги для допомоги постраждалим від війни

Регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я відвідали спеціалізовані заклади в області
20 листопада 2023

У Харківській області активно відкривають та розвивають спеціалізовані центри та освітні програми, спрямовані на підтримку ментального здоров'я. З їх роботою ознайомилися регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я під час виїзного семінару, організованого Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України.


«Харківщина може бути прикладом, як створювати нові психосоціальні послуги в регіоні. Тут сформовано базис, на якому вибудовується вся система допомоги, а компонента ментального здоров’я вже інтегрується повсюдно на всіх рівнях: від ЦНАПу до університету», — розповіли в Координаційному центрі КМУ.


Координатори відвідали спеціалізовані заклади в Харкові, де за короткий термін місцевій владі спільно з міжнародними партнерами вдалося створити нові та вдосконалити існуючі сервіси з ментального здоров’я.


Відкрито навчально-методичний центр для підвищення професійних компетенцій з питань психосоціальної підтримки


У Харкові на базі регіонального центру соціальних служб запрацював навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психосоціальної підтримки фахівців різних сфер. Адже потреба у психологах та соціальних працівниках величезна, стверджує місцева влада.


За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, одним із пріоритетних завдань є надання психосоціальної підтримки постраждалому внаслідок війни населенню, особливо сім’ям з дітьми.


«Починаючи з березня (2023 року, — ред.), психологи регіональної служби, як стаціонарно, так і на виїзді, проводять заняття з дітьми, індивідуальні та групові консультації з батьками, надають супервізійну підтримку для фахівців тощо. А відтепер тут (у навчально-методичному центрі, — ред.) також проводитимуть навчання для психологів з територіальних громад щодо особливостей роботи з населенням під час війни», — розповів очільник ОВА.

Навчання у центрі проходитимуть також працівники соціальних служб, освітяни та медики. Крім того, планується створення кол-центру з питань підтримки населення.


Досвід Харківщини щодо надання психосоціальної допомоги в громадах та підвищення кваліфікації соцпрацівників


Координатори також ознайомилися з роботою мобільних бригад, які здійснюють надання психосоціальної допомоги в територіальних громадах. Зокрема, Центру соціально-психологічної підтримки, відкритого за сприяння ЮНІСЕФ Україна. Тут працює команда психологів, яка навчає навичкам подолання стресу та плекання стійкості. Щодня до центру приходять десятки сімей із дітьми, зокрема родини ВПО.

Крім того, в області в межах обласної «Програми розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги» створюють нові простори психологічної допомоги дітям і їхнім батькам, оснащують центри надання соцдопомоги, створюють Центри життєстійкості в територіальних громадах.


«Велику увагу приділяємо підготовці соціальних працівників. Також проводимо семінари, тренінги, вебінари з першої психологічної допомоги, самодопомоги, профілактики емоційного та професійного вигорання», — розповіла заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, відповідальна за впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я в регіоні.

Університет ім В. Н. Каразіна створює онлайн-курс для психологічної допомоги дітям


У розвиток сфери ментального здоров’я в Харківській області також залучений Національний університет ім. В. Н. Каразіна, який спільно з колегами з Ульмського університету (Німеччина) створює сертифікаційну програму «Травмопоінформований підхід». Це буде пілотний онлайн-курс для поглиблення знань дитячих психологів і соціальних працівників.


Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Оксана Збітнєва підкреслила, що всі ці проєкти необхідні для розширення кваліфікованого штату та покращення якості допомоги людям, які постраждали від війни. Координаційний центр зі свого бок надає комплексну фахову підтримку заходам, що здійснюються.


«Харківська область демонструє вдалий та показовий підхід щодо створення системи надання допомоги з ментального здоров’я на різних рівнях. Місцева влада діє консолідовано та всіляко сприяє ініціативам щодо появи нових сервісів. Розуміння необхідності вже зараз імплементувати компонент психосоціальної підтримки в усі сфери життя тут є, й він реалізується. І це один з головних принципів Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді», — наголосила Оксана Збітнєва.

Учасники семінару також ознайомились з організацією роботи пункту прийому евакуйованих та відвідали «Прозорий офіс» в Салтівському районі, де працюють майданчики з інтегрованими соціально-психологічними послугами для ветеранів.


Навчання та обмін досвідом регіональних координаторів відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.


Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською, забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я КМУ за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux