Молодь вважає проблеми з ментальним здоров’ям одним із найважливіших викликів (дослідження)

Результати дослідження, проведеного у 15 країнах спеціально до четвертого Саміту перших леді та джентльменів
16 вересня 2024

Під час четвертого Саміту перших леді та джентльменів, що відбувся у Києві за ініціативою дружини Президента України Олени Зеленської, були презентовані результати комплексного опитування «Захист дитинства: виміри безпеки для молодого покоління». Дослідження у 15 країнах провели спеціально до щорічного заходу з метою визначити рівень ключових загроз для добробуту дітей у світі. 

Дослідження проводилося в Україні, США, Великій Британії, Бразилії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Іраку, Японії, Кенії, Литві, Катарі, Сербії та Туреччині. У кожній країні в опитуванні взяли участь 300 дітей віком від 13 до 17 років і 300 батьків, у яких є діти у віці 10-17 років. Вивчали п’ять аспектів безпеки молоді: в умовах війни, в родині, у школі, у віртуальному середовищі та у довкіллі.

«Це ті основні теми, яким ми присвятили цьогорічний четвертий Саміт перших леді та джентльменів у Києві. Ми спеціально дослідили основні загрози, з якими стикаються чи можуть зіткнутися всі діти світу, незалежно від країни, де живуть. Опитування показало, що зростання цін, бідність і безробіття є одними з основних проблем, на які звертають увагу батьки по всьому світу. Діти також назвали зростання цін головною проблемою молодого покоління у своїх країнах. Проте, на відміну від дорослих, молодь вважає одним із найважливіших викликів проблеми з ментальним здоров’ям», — зазначила перша леді Олена Зеленська.

Так, батьки поставили це питання серед проблем країни на найближчі 2 роки — на 5 місце, оцінивши ступінь проблемності у 6,86 балів за 10-бальною шкалою. У той самий час для дітей цей показник — на 3 місці. А оцінюючи проблеми, що безпосередньо впливають на їхнє життя, діти поставили ментальне здоров’я на перше місце.

Згідно з результатами дослідження, ключовими особистими проблемами для дітей в усіх країнах є турбота про своє ментальне здоровʼя (5,73 балів з 10) та сімейні проблеми, як-от сварки, хвороби, розлучення (5,52 балів з 10). Нижче йдуть екологічні проблеми та зміна клімату, цькування в реальному житті та в Інтернеті, негатив у соціальних мережах, відчуття безпеки в школі, війна, дружні стосунки, розлука із членами сім’ї, які перебувають в інших країнах.

Також у розрізі країн серед проблем, що безпосередньо впливають на життя дітей, найчастіше згадуваною у Естонії, Великій Британії, Фінляндії, Бразилії, США та Литві є саме складова ментального здоров’я.

 

За даними опитування, для 92% батьків в Україні війна стала фактором, який найбільше вплинув на їхнє ментальне благополуччя. Наприклад, лише третина респондентів, які безпосередньо чи опосередковано постраждали від війни, оцінюють своє ментальне здоров’я на 9-10 балів з 10. Серед тих дорослих, кого війна не торкнулася, таку оцінку дають вже 38% опитаних. А серед дітей ці показники складають 33%, 36% і 42% відповідно.

Зокрема на погіршення ментального здоров’я дітей впливають:

  • 37% — сварки вдома (+44% вище середнього);
  • 30% — війна (+34% вище середнього);
  • 30% — проведення часу в соцмережах (+4% вище середнього);
  • 17% — розлука з батьком / матірʼю (+14% вище середнього). 

А ще дослідження показало, що діти, які почуваються вдома в небезпеці, інакше ставляться до самих себе. Так, з 36% дітей, які опосередковано постраждали від війни та при цьому оцінили своє ментальне здоров'я на 9/10 або 10/10 — почувають себе вдома в небезпеці 9%.

Як зазначила Олена Зеленська, попри юний вік 89% дітей знають щонайменше про одну війну, що триває у світі. Водночас у Японії, Сербії, Україні й Туреччині війна та пов’язані з нею небезпеки домінують серед занепокоєнь дітей. Кожна четверта дитина у цих країнах постраждала від прямого впливу війни. Водночас 67% дітей зазнають впливу війни опосередковано.

«75% батьків вважають, що їхні діти стикаються з більшою кількістю загроз безпеці й добробуту, ніж вони самі, коли були дітьми. Непрямий вплив війни відчувається у відповідях навіть у тих країнах, де війни зараз немає. Це доводить те, про що ми в Україні часто кажемо: розв’язана Росією війна впливає на весь світ і на всіх дітей. Дані часом приголомшливі, та саме вони підкреслюють об’єктивні проблеми, які ми, дорослі, маємо розв’язати. Сподіваюся, це дослідження буде використане для створення справді дієвих інструментів і рішень», — підсумувала перша леді. 

Опитування провела компанія Catalyse Research спільно з BRAND UKRAINE за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) на замовлення Саміту. Детально ознайомитися з результатами можна за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux