На 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров'я прийнято резолюцію щодо ментального здоров’я, ініційовану Україною

Документ стане важливим кроком на шляху до світу, де кожен має доступ до необхідної допомоги
30 травня 2024

У ході 77-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві країни-учасниці консенсусом схвалили резолюцію «Зміцнення ментального здоров'я та психосоціальної підтримки до, під час і після збройних конфліктів, природних і спричинених людиною катастроф, а також медичних та інших надзвичайних ситуацій». Документ ініційований і створений Україною та Нідерландами за підтримки та співавторства 27 держав-членів ВООЗ.

Країни домовилися інтегрувати ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в системи реагування на надзвичайні ситуації. Йдеться, зокрема, про воєнні конфлікти, природні катастрофи та гуманітарні кризи. Саме ці аспекти враховуються в Україні у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Ментальні наслідки війни відчуваються за тисячі кілометрів від зони бойових дій. Я вдячна країнам-членам Асамблеї та Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) за посилення уваги до проблем психічного здоров’я. Це крок до нашої спільної мети, щоб кожна людина мала доступну якісну підтримку будь-де й будь-коли», — зазначила Олена Зеленська.

Згідно зі статистикою, майже всі люди, які постраждали від надзвичайних ситуацій, зазнають впливу стресу. Нова резолюція націлена саме на створення якісних і доступних послуг у сфері ментального здоров'я, особливо у нестабільних і постраждалих від конфліктів районах, а також забезпечення довгострокових інвестицій у послуги на рівні громади.

Прийнятий документ також наголошує на потребах у ментальному здоров'ї працівників охорони здоров’я та гуманітарної сфери в цілому, які часто піддаються сильному стресу під час надзвичайних ситуацій.

«Наше гасло — все для здоров'я, здоров'я — для всіх. Коли ситуація, яка загрожує життю, як це відбувається зараз в Україні, стає буденністю — безпека стає пріоритетом, а здоров’я — привілеєм. Україна готова ділитися своїм унікальним досвідом у подоланні масштабних криз в ментальному добробуті нації, що виникають під час конфліктів, катастроф чи інших надзвичайних ситуацій, — сказав у ході виступу на Асамблеї міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який очолив українську делегацію.

У межах схваленої резолюції ВООЗ доручено надавати технічну підтримку, сприяти міжвідомчій координації та посилювати нарощування потенціалу. Прогрес буде відстежуватися за допомогою щорічних звітів до Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я з 2025 по 2031 роки.

Також під час Асамблеї було проведено низку зустрічей, зокрема з єврокомісаром з питань охорони здоров’я Стеллою Кіріакідес, міністрами охорони здоров'я Великої Британії, Нідерландів, Франції, Норвегії, Німеччини, Італії, Данії, Литви, Латвії, Естонії, Кіпру, Уругваю, а також представниками Глобального фонду та благодійної організації Direct Relief. Серед ключових питань — посилення співпраці та нові проєкти, спрямовані на зміцнення медичної системи України відповідно викликів війни та стратегічних планів розвитку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux