На Харківщині запрацювали перші Центри життєстійкості

Місцеві жителі та внутрішньо переміщені особи можуть безкоштовно отримати психологічну допомогу, медичні та соціальні консультації
25 березня 2024

У прифронтових Валківській і Кегичівській громадах Харківської області у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської, запрацювали перші Центри життєстійкості. 

У кожному з просторів є психолог, фахівець по роботі з ветеранами, соціальний працівник та патронажні сестри, облаштована кімната матері та дитини. Додатково пропонуватиметься й інша допомога, наприклад, денний догляд за дітьми з інвалідністю.

Такий підхід допоможе громадам краще організувати надання усіх соціальних послуг і посилить взаємодію надавачів цих послуг між собою. А отже — зробить сервіси більш комфортними для кожної окремої людини.

«Головне завдання центрів — створити середовище, у якому кожен зможе отримати підтримку в кризових ситуаціях, навчитися давати раду стресу, покращити стосунки в родині та, зрештою, якісно й корисно провести час. Сподіваюся, саме тут, у громадах, формуватиметься культура піклування про ментальне здоров’я», — зазначила перша леді Олена Зеленська.

Марія Чернуха, відвідувачка одного з нових закладів на Харківщині, розповідає: вперше за свої 78 років наважилася звернутися до психолога.

«Раніше, коли приходила до лікарні, бачила табличку «Психолог» і думала, що ніколи до нього не піду: Боже збав. А коли пішла, то забула за ці «бахи», обстріли. Ми настільки глибоко розмовляли, що багато що в мене залишилося позаду, я відчула полегшення. Тепер щодня роблю руханку та дихальні вправи з «Аптечки самодопомоги». Навіть пробувала стояти на голові! А ще психологиня порадила вести щоденник, у який записую свої мрії та причини радіти життю», — ділиться жінка.

Центри відкрито завдяки зусиллям Харківської обласної військової адміністрації, місцевих громад, Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) як пріоритетний проєкт Міністерства соціальної політики України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux