Олена Зеленська відкрила Конференцію з ментального здоров’я у Сербії

Захід продовжив і поглибив теми, які спільнота перших леді і джентльменів порушила минулої осені на третьому Саміті в Києві
13 травня 2024

Перша леді України Олена Зеленська під час візиту до Белграда (Сербія) взяла участь у Конференції з ментального здоров’я. Захід продовжив і поглибив теми, які спільнота перших леді і джентльменів порушила минулої осені на третьому Саміті в Києві.

«В ментальному плані світ глобальніший, ніж навіть в економічному. Адже хоч би в яких країнах ми жили, наш ментальний стан дуже взаємопов’язаний і взаємозалежний. Можна сказати, ментальне здоров’я, як екологія, як чистота води чи повітря, не має кордонів. І я рада, що тепер ми продовжуємо цю тему тут, у Белграді», сказала перша леді.

Олена Зеленська, а також керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів Оксана Збітнєва, директор Інституту психічного здоров'я Українського католицького університету Олег Романчук, експерти з ментального здоров’я із Сербії та ЮНІСЕФ долучилися до панельних дискусій «Психічне здоров’я дітей та підлітків інвестиції в наше майбутнє» та «Психічне здоров’я в постконфліктному середовищі».

Як зазначила перша леді, ментальна грамотність — не просто психологічно, а життєво важлива. Через постійний воєнний стрес серед українців на понад 20% зросла кількість пацієнтів із діабетом, на понад 16% з інфарктами й на понад 10% з інсультами. Все це хвороби, які безпосередньо залежать від психоемоційного стану, стресів і тривоги.

Олена Зеленська подякувала першій леді Сербії Тамарі Вучич за організацію заходу в Белграді: «Для мене дуже цінно, що ви ініціювали Конференцію саме на тему ментального здоров’я, адже однією з цілей третього Саміту перших леді та джентльменів, у якому ви брали активну участь, була актуалізація цієї теми у світі на рівні національних урядів, міжнародних організацій. Протягом року схожі заходи за моєю участю також відбулися в Німеччині та Великій Британії. І я на цих прикладах бачила, як важливо зводити експертів двох країн і давати їм можливість для детального діалогу».

Перша леді України також відвідала Молодіжний центр CEZAM, створений для підтримки ментального здоров'я та безпеки людей віком від 10 до 30 років. У центрі проводять безкоштовні консультації психологів, майстер-класи із психології та профорієнтації, кінопокази, дискусії, зустрічі.

«Багато ідей можна запозичити звідси і для Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Головне, щоб молоді люди, які відчувають проблему, не соромилися й не боялися звернутися по допомогу», наголосила Олена Зеленська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux