Підсумки проєкту з посилення стійкості медиків: мовою цифр

Учасниками проєкту стали 30 психологів з шести регіонів України
14 серпня 2024

Відбулася презентація підсумків проєкту з посилення психологічних служб лікарень та стійкості медиків. Проєкт реалізовано у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Програма навчання та практичної діяльності, що була розроблена та впроваджена Координаційним центром з психічного здоров’я КМУ за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», завершилася і встановила нові професійні стандарти для психологічних служб медичних закладів.

Учасниками вже другого етапу проєкту стали 30 психологів 15 лікарень Миколаївської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Сумської областей.

 

«Ми вирішили в цьому випадку не поспішати створювати нові інституції, а вдосконалити те, що вже є в державі. Ми поставили за мету переосмислити роботу психологічних служб, дати штатним психологам новий фокус саме на медичних працівників, озброїти фахівців сучасними, актуальними знаннями та навичками. І таким чином посилити стійкість медиків», — наголосила Оксана Збітнєва, керівниця Координаційного центру.

Під час проєкту психологи лікарень навчилися, як запобігати вигоранню, як створювати нові послуги з ментального здоров’я в медустановах та забезпечувати зручний та зрозумілий доступ до них. Тренерами виступили відомі та авторитетні експерти, науковці, практики. 

«Хочемо подякувати першій леді Олені Зеленській, Координаційному центру за лідерство в темі ментального здоров’я, за ці комплексні зрушення. Для нас велика честь не просто надавати підтримку таким проєктам, а бути дотичними до системних змін», — поділилася враженнями Кетрін Кепп, заступниця керівника компоненту Фонду «Партнерство за сильну Україну».

Мовою цифр підсумки проєкту виглядають так:

  • для учасників проведено 100 годин тренінгових занять (50 тренінгів), 80 годин супервізій, 16 годин інтервізій;
  • психологи, вже з новими знаннями та навичками, в своїх лікарнях провели понад 860 групових занять, до яких долучились 5800 учасників, з них близько 2000 — це медичні працівники;
  • відбулось понад 6000 індивідуальних консультацій, з них 1500 — для медичних працівників;
  • організовано понад 100 тренінгів БПР для лікарів та середнього медичного персоналу на тему: «Чим страшний burnout і як не згоріти на роботі» — видано понад 750 сертифікатів для медичних працівників.

«Ми дуже тішимось, що започатковано проєкт посилення стійкості медиків. Те, що такий важливий та амбітний проєкт масштабувався, говорить про його ефективність та необхідність. Єдине побажання для всіх нас — аби все це стало буденністю для всіх українських лікарень», — зазначив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я.

Унікальність проєкту полягає ще й в тому, що він може бути ефективним навіть після офіційного завершення. Адже в межах програми створені новаторські продукти, які стануть корисними для будь-якої лікарні України. Зокрема це:

  • «Дослідження психологічного благополуччя пацієнтів та медичних працівників у закладах охорони здоров’я», що допоможе менеджерам медустанов зрозуміти загальний стан справ в лікарнях;

  • «Методичні рекомендації щодо проведення тренінгових занять для психологів закладів охорони здоров’я — «Плекання стійкості працівників медичної сфери», що додадуть компетенцій психологам, психотерапевтам, фахівцям у сфері громадського здоров’я;

  • «Рекомендації щодо психосоціальної підтримки в закладах охорони здоров’я» — квінтесенція сутності проєкту в одному посібнику, який буде корисним для керівників сфери охорони здоров’я та психологів.

Усі ці продукти доступні в розділі «Посилення стійкості медиків» на платформі «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

«Я неодноразово брав участь у міжнародних проєктах. Можу впевнено заявити, що цей проєкт дійсно міжнародного рівня, який поширює кращі світові стандарти надання психологічної допомоги», — запевнив тренер проєкту Сергій Міщук.

«Дякуємо учасникам, керівникам лікарень, донорам, обласним адміністраціям, регіональним координаторам за те, що повірили нам та долучились до важливих перетворень. Кожен з психологів вже став насправді цінним ресурсом своєї лікарні», — зазначила кураторка проєкту Любов Чигринська, експертка Координаційного центру.

Після отримання сертифікатів про участь у проєкті з посилення стійкості поділилися враженнями і самі медики:

  • «Скажу прямо: завдяки проєкту у нас рухнула стіна. Стіна недовіри та нерозуміння ролі психолога в команді. Раніше їх робота була знецінена, тепер стоїть черга до них, всі хочуть отримати підтримку», — сказала Наталія Штінова, медичний директор Чернігівської міської лікарні №4.
  • «Спочатку було дуже важко та складно. Взагалі ледь помічали мене, як психолога. Проте тепер мої колеги діляться одне з одним техніками самодопомоги та запрошують на групові заняття до мене», — розповів Павло Кічула, психолог Миколаївського онкологічного диспансеру.

Довідка: Фонд «Партнерство за сильну Україну» — це донорська програма, що фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux