Піклуватися про ментальне здоров'я та плекати стійкість — українські школярі опановуватимуть нові навички

Матеріали курсу будуть у відкритому доступі для усіх вчителів вже з нового навчального року
17 червня 2024

Ідентифікувати свої емоції, будувати здорові відносини, вирішувати конфлікти, управляти стресом — нові навички, необхідні в новій реальності. Особливо в умовах постійного контакту із надзвичайно інтенсивними стресорами під час війни та після важливо розвивати психологічну стійкість, що є основою ментального здоров'я — як дорослим, так і дітям та підліткам. 

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської, навички піклування про ментальне здоров'я інтегруються в усі рівні освіти, починаючи із дошкілля. Саме з цією метою українські фахівці здійснюють переклад та адаптують відповідно до українських реалій американський курс з соціально-емоційного навчання Well-Being. 

Переклад та адаптація курсу здійснюються у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, ГО «Безбар’єрність», проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», що втілюється міжнародною організацією «Пакт, Інк.», та Благодійною організацією «Благодійний фонд Коло Сім’ї». Відповідний меморандум про співпрацю було підписано 17 червня в присутності виконувача обов'язків директора Місії USAID в Україні Джефрі Лерера.

«Запровадження програми, яка допоможе дітям дбати про своє ментальне здоров’я, є ще одним прикладом підтримки України з боку USAID. Зміцнюючи ментальне здоров'я та благополуччя дітей та молоді, особливо під час війни, ми робимо внесок в майбутнє країни», — сказала Альона Герасимова, керівниця проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», директорка Пакт в Україні.

Адаптація американського курсу дозволить вже з нового навчального року запустити його в школах, водночас доповнити, розвинути в контексті української дійсності, багатстві української культури. 



«Покликанням школи є допомагати формуватися особистості дитини — розкрити увесь потенціал того, що означає бути вповні людиною. Це також про вміння будувати стосунки, вільно критично мислити, розуміти себе, співчувати, бути стійким у випробуваннях, адаптивним. А ще — про цінності, як вони зароджуються і як їх зберегти, коли на життєвому шляху трапляються терня», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти та науки України.

Курс розкриватиме найважливіші знання і навички — без яких неможливе щасливе, змістовне, плідне життя. Зокрема про:

  • уміння будувати стосунки (щастя процвітає у стосунках, і стійкість залежить від стосунків);
  • творчість і уміння бути творцем свого життя;
  • «людинознавство» — про розуміння того, що означає бути людиною;
  • уміння любити, співчувати, жити у гідності і правді, бути вільним, справжнім;
  • мудрість — і те, як зростати у ній, вміння осмислювати життя та досвід;
  • цінності — і те, як важливо знати сенси життя;
  • емоційну компетентність — важливість емпатії, емоційного інтелекту, щоб розуміти емоційні потреби, почуття себе та інших;
  • ментальне здоров’я, розуміння як піклуватися про нього.

Проєкт реалізується за аналітичної та експертної підтримки Координаційного центру з психічного здоровʼя Кабінету Міністрів України, який здійснює супровід впровадження Програми «Ти як?».

«Цей курс в українській адаптації матиме назву «Уроки щастя». Бо все те, що школярі завдяки йому опанують — це насправді підготовка до життя. Життя, яке ти зможеш наповнювати сенсами, у якому можеш творити своє щастя і зігрівати теплом тих, хто поруч. Ініціатива «Ти як?», запропонована першою леді Оленою Зеленською, це про зміну парадигми із страждання на відновлення, і про погляд всередину себе. Нові навички мають стати як правила дорожнього руху — опанувавши їх в дитинстві, ти вже ніколи не підеш на червоний, і це також про безпеку», — сказала Оксана Збітнєва, керівниця Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України, голова ГО «Безбарʼєрність».

Матеріали курсу будуть у відкритому доступі для усіх вчителів вже з нового навчального року. Крім того, буде проведено тренінг щодо методології викладання за курсом і особливостей його впровадження в освітньому процесі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux