Разом підсилюємо одне одного й країну — Олена Зеленська під час візиту на Закарпаття

Перша леді відвідала Центр життєстійкості, молодіжний центр Youth Hub і взяла участь у презентації регіонального плану програми «Ти як?»
28 серпня 2024

Під час візиту на Закарпаття перша леді Олена Зеленська ознайомилася з реалізацією Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в регіоні.

В Ужгороді дружина Президента відвідала Центр життєстійкості — простір, де можна проконсультуватися щодо соціальних і юридичних питань та отримати необхідну підтримку. Такі центри створені по всій країні — у 22 областях їх зараз 160, і ще понад 30 Мінсоцполітики планує відкрити восени. Громади зобов’язані облаштовувати Центри життєстійкості за всіма принципами безбар’єрності, щоби звернутися міг кожен і ніщо не ставало перепоною для допомоги.

«Влучна назва, бо вона про саму суть: центри допомагають людям вистояти, розв’язавши їхні найнагальніші життєві питання. Від соціальної та юридичної допомоги, допомоги з документами до психологічної підтримки. Центри — частина Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Держбюджет фінансує роботу психологів, соціальних менеджерів і фахівців із соціальної роботи, які вже надали допомогу понад 350 тисячам відвідувачів», — розповіла перша леді.

Центр в Ужгороді працює на базі ГО «Неємія», яка з 1996 року допомагає людям у скрутному становищі. Тут також функціонує притулок і система підтримки для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства, безпечний простір для жінок і дівчат «Вільна», у якому надають послуги психолога, соціального працівника й можна знайти і нових друзів, і новий шлях у житті.

«Добре, коли різні досвіди й напрацювання ось так вливаються у Всеукраїнську програму ментального здоров’я. Разом підсилюємо одне одного й країну», — зазначила Олена Зеленська.

Також перша леді відвідала молодіжний центр Youth Hub, відкритий цьогоріч у квітні за сприяння ЮНІСЕФ на базі Ужгородського університету. 



Це простір для неформальної освіти, коворкінгу, розмовних клубів, майстер-класів, тренінгів, кінопереглядів та інших видів дозвілля й саморозвитку. Тут надають підтримку й навчають молодь, як допомогти собі та оточенню.

Університет входить до спільноти ЗВО, яка активно співпрацює з програмою «Ти як?», підготував тренерів за масштабованим курсом «Самодопомога плюс» та за програмою ВООЗ mhGAP.

«Нині знання, як собі зарадити та підтримати тих, хто поруч, для сучасної молоді є не менш важливими, ніж професійна освіта. Було дуже цікаво побувати тут, познайомитися з учасниками хабу. У країні вже 350 осередків такого типу. І головна їхня мета — через спілкування, спільні активності, тренінги підтримувати ментальну стійкість і навчати надавати першу психологічну допомогу собі й іншим», — зауважила перша леді.

Крім того, вона взяла участь у засіданні робочої групи та презентації реалізації програми «Ти як?» в регіоні. Олена Зеленська наголосила, що за результатами аудиту в усіх 64 територіальних громадах Закарпаття доступні послуги з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки; 34 заклади первинної ланки надають пацієнтам безоплатні послуги з питань ментального здоров’я та мають контракт із НСЗУ за відповідним пакетом. 

Загалом понад 4 тисячі медиків у регіоні пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP: 13 із них стали тренерами й самі можуть готувати колег до надання послуг із ментального здоров’я.

Водночас проведений аудит виявив проблему нерівномірного розподілення послуг у громадах. Розв'язання цього питання — одне з головних завдань для консультантів програми.

«Мета Всеукраїнської програми ментального здоров’я — допомога якомога ближче до кожної конкретної людини. Тим більше що зараз на Закарпатті — понад 300 тисяч вимушених переселенців, яким особливо потрібна підтримка в питаннях, пов’язаних із психічним здоров’ям», — підсумувала Олена Зеленська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux