Саміт перших леді та джентльменів у Києві був присвячений темі ментального здоровʼя

Учасниками діалогової платформи стали 29 партнерів перших осіб країн світу
07 вересня 2023

«Уже давно для всіх свідомих людей — принаймні у вільному світі — аксіомою є те, що людське життя важливе. Настав час зробити аксіомою те, що важлива і його якість. А ментальне здоровʼя — основа цієї якості. Неможливо назвати якісним життя у постійній тривозі, страху, невизначеності», — зазначила перша леді України Олена Зеленська у вступній промові до гостей Саміту.

Саміт перших леді та джентльменів — це міжнародна діалогова платформа партнерів перших осіб країн світу, започаткована дружиною Президента України Оленою Зеленською у 2021 році. Подія проводиться для обміну досвідом та реалізації спільних проєктів заради добробуту людей на планеті.

Перший та другий Саміти відбулися у 2021 та 2022 роках відповідно. Тема зустрічі у 2023 році — «Ментальне здоров’я: крихкість і стійкість майбутнього».


Саміт складався з трьох панелей: «Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості», «Вплив війни на ментальне здоров'я», «Покоління, яке керуватиме світом за 15 років». Ведучими стали британський актор, режисер, письменник Стівен Фрай та українська журналістка Ганна Гомонай.

До третього Саміту, який проходив на території Національного заповідника «Софія Київська», особисто чи за допомогою відеозв’язку приєдналися 29 партнерів перших осіб країн світу: 


  • Агата Корнгаузер-Дуда — перша леді Республіки Польща, 

  • Еміне Ердоган — перша леді Турецької Республіки, 

  • Філіппа Карсера — перша леді Республіки Кіпр, 

  • Рейчел Руто — перша леді Республіки Кенія, 

  • Міхаль Герцог — перша леді Держави Ізраїль, 

  • Елізабета Гьоргієвська — дружина Президента Республіки Північна Македонія, 

  • Ельке Бюденбендер — дружина Федерального президента Федеративної Республіки Німеччина, 

  • Россана Брісеньо — дружина Прем’єр-міністра Белізу, 

  • Доріс Шмідауер — дружина Федерального президента Республіки Австрія, 

  • Арманда Бегай — перша леді Республіки Албанія, 

  • Амелі Дербаудренгієн — дружина Президента Європейської ради, 

  • Акшата Мурті — дружина Прем'єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, 

  • Марія Бегонья Гомес Фернандес — дружина Прем'єр-міністра Іспанії, 

  • Еліза Рейд — дружина Президента Ісландії, 

  • Роберта Мецола — президентка Європейського парламенту, 

  • Урсула фон дер Ляєн — президентка Європейської комісії, 

  • Юко Кішіда — дружина Прем'єр-міністра Японії, 

  • Її Королівська Високість Кронпринцеса Норвегії Метте-Маріт, 

  • Її Величність Королева Швеції Сільвія, 

  • Діана Наусєдєнє — перша леді Литовської Республіки, 

  • Юрай Різман — партнер Президентки Словацької Республіки, 

  • доктор Алеш Мусар — перший джентльмен Республіки Словенія, 

  • Анна Акопян — дружина Прем’єр-міністра Республіки Вірменія, 

  • Сір’є Каріс — перша леді Естонської Республіки, 

  • Єва Павлова — перша леді Чеської Республіки, 

  • Тамара Вучич — перша леді Сербії, 

  • Брігітта Ед — дружина Прем'єр-міністра Швеції, 

  • Бо Тенгберг — чоловік Прем'єр-міністерки Данії,

  • Саміна Алві — перша леді Ісламської Республіки Пакистан.


«Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості»


На першій панелі як спеціальний гість виступив держсекретар США Ентоні Блінкен.


У межах фахової дискусії ведучий заходу Стівен Фрай і лікар-психотерапевт, директор Інституту психічного здоров’я Українського католицького університету й Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії Олег Романчук обговорили питання захисту ментального здоров'я.


Також відбулася презентація результатів міжнародного соціологічного дослідження щодо ментального здоров'я, яке на замовлення Саміту провела британська компанія Alligator Digital. Згідно з його результатами, ментальне здоров’я входить до п’ятірки найбільших глобальних викликів майбутнього.


«Вплив війни на ментальне здоров'я»


Під час другої панелі Саміту «Вплив війни на ментальне здоров'я» також виступили спеціальні гості: Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен та державний секретар США Ентоні Блінкен. До учасників заходу звернувся Президент України Володимир Зеленський.

«Стійкість людей має межі. У кожного й кожної — своя межа. Але в усіх ця межа — в емоціях, у тому невидимому багажі відчуттів, який спонукає людину діяти. Діяти так чи інакше — заради світла чи на зло, заради блага чи на шкоду. На шкоду собі чи, не дай боже, близьким, суспільству. Чи буде так, визначається внутрішнім світом кожної людини, її ментальним здоров’ям. Варто подбати, щоб це було саме здоров’я людини, а не хронічна хвороба війни. І я вдячний, що цей Саміт і таку представницьку дискусію присвячено саме тематиці ментального здоров’я», — зазначив Володимир Зеленський.


Учасники обговорили, як війни та конфлікти впливають на ментальне здоров'я та чи можливо до цього адаптуватися.


Згідно з результатами дослідження, проведеного для Саміту, наслідки війни відчувають люди в усьому світі. Вона впливає не лише на тих, хто перебуває безпосередньо в зонах конфлікту. Кожен другий у світі вважає, що війна Росії проти України позначилася на його житті та ментальному здоров’ї.


Опитування відбулося в 11 країнах: Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Ізраїлі, Німеччині, Польщі, США, Туреччині, Україні, Хорватії, Японії. Зокрема, 40 % громадян Німеччини, 36 % громадян Польщі, 36 % громадян США кажуть, що будь-яка війна у світі зачіпає і їх.


«Покоління, яке керуватиме світом за 15 років»


На третій панелі учасники обговорили, яким бачать світ і своє майбутнє в ньому сучасні підлітки та молоді люди віком від 13 до 24 років, із якими викликами стикаються щодня та як їх долають. 


У панельній дискусії на цю тему взяли участь модераторка — співзасновниця та президентка дитячого благодійного фонду Theirworld Сара Браун, перша леді Естонії Сір'є Каріс, перша леді Сербії Тамара Вучич, дружина Прем'єр-міністра Вірменії Анна Акопян, партнер Президентки Словаччини Юрай Різман, психологиня Наталія Підлісна, український стендап-комік та волонтер Василь Байдак, актор Річард Гір, який долучився онлайн.


Учасники також обговорили цифровізацію світу та її наслідки для ментального здоров'я молоді.


Згідно з даними соціологічного дослідження, презентованого на Саміті, соцмережі впливають на ментальне здоров'я молоді більше, ніж на користувачів іншого віку (79 % проти 65 % в інших вікових групах). Попри те, що молоді люди є найактивнішими користувачами соціальних мереж, вони усвідомлюють їхній негативний вплив.


Водночас саме соцмережі в період війни дають молоді відчуття зв’язку зі спільнотою та причетності до чогось позитивного (73 %).


На третій панелі заходу виступив режисер Антоніо Лукіч («Мої думки тихі», «Люксембург, Люксембург»). Він презентував учасникам нову короткометражну стрічку «Як я провів літо».


Додаткові дискусійні панелі


Окрім трьох основних панелей, на Саміті відбулась низка додаткових зустрічей, зокрема про партнерство між українськими та світовими медичними закладами, про вплив культури на ментальне здоровʼя та багато інших. 


Однією з них стала дискусійна панель за модераторства головної редакторки The Economist Занні Мінтон Беддоуз, де обговорювали питання підтримки ментального здоров’я під час війни.


У цій дискусії взяли участь: перша леді України Олена Зеленська, перша леді Литви Діана Наусєдєнє, перша леді Чехії Єва Павлова, перший джентльмен Словенії доктор Алеш Мусар, засновник Ізраїльського центру лікування психотравм Денні Бром, завідувач відділу Інституту фізіології Національної Академії Наук України Віктор Досенко.


Дружина Президента України відзначила, що саме для збереження ментального здоров’я українців за її ініціативою запущено програму «Ти як?». 

«Ми поставили собі за мету зробити психологічну допомогу такою ж розповсюдженою, як медична. Діють унікальні програми для допомоги ветеранам, дітям, жертвам воєнного насильства. Паралельно ми акцентуємо на необхідності самодопомоги — щоб людина знала, як подолати, наприклад, панічну атаку, як заспокоїтися. Хочемо донести суспільству: біль — це не те, чого можна соромитися. Бути “не ок” — теж нормально. Шукати підтримки — відповідально й правильно», — наголосила перша леді України.


Вона також акцентувала, що в межах опитування 52 % українців сказали, що їм допомагають триматися інші люди, комунікація з ними. 33 % серед тих, хто не постраждав від світових конфліктів, покладаються на емоційну підтримку родини (66 % — серед тих, хто має власний досвід конфліктів у світі).


«Я б конкретизувала це як “взаємодопомога” та “спільнодія”. Більшість українців нині так чи інакше волонтерить. У нас кажуть: “Очі бояться, а руки роблять”. Так ми й живемо. Також тримає надія. На перемогу — це зрозуміло, а ще на справедливість. Будь-який психолог вам скаже, що це важлива потреба людини — відчувати справедливість, знати, що кривдник буде покараний. Це допомагає потерпілим відновитися. Ми сподіваємося, що світ покарає воєнних злочинців», — зазначила дружина Президента.

Саміт проведено за підтримки міжнародних організацій та бізнес-партнерів. Зокрема, це Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), ООН, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Міжнародна організація з міграції, а також Mastercard, Ялтинська європейська стратегія, ГО «Безбар’єрність», Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», Київська школа економіки, агрохолдинг VITAGRO, мережа АЗК UPG, Благодійний фонд BGV, La Famiglia.


«Нашою метою є досягнення конкретних результатів на кожному Саміті. Торік, об’єднавши небайдужих людей із усього світу, ми змогли зібрати понад 6 мільйонів доларів, що дало нам змогу придбати 92 сучасних реанімобілі, які зараз рятують життя українців. Цьогоріч одним із результатів Саміту стало заснування мережі медичного партнерства між країнами. Ми врятуємо ще більше життів. Тому з вдячністю, надією, любов’ю і вірою в людину ми сьогодні ділимося зі світом своєю стійкістю», — резюмувала перша леді Олена Зеленська.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux