Українські психологи опанували сучасні світові практики реабілітації ветеранів за форматом «рівний-рівному»

Курс викладали американські фахівці, які спеціалізуються на роботі з людьми, що мають бойовий досвід
13 листопада 2023

«Маю намір зібрати всіх своїх пацієнтів-ветеранів, які проходили в мене реабілітацію та розказати про світовий досвід практики “рівний-рівному”. Це можливість для них зайняти цю нішу та допомагати побратимам. Будемо перебудовувати роботу згідно з новими знаннями. Зробимо її простішою, але водночас всеосяжною. Такий тренінг для нас — справжній клондайк знань і цим потрібно користуватися», — ділиться планами Сергій Тітаренко.

Він — психолог, який опікується реабілітацією військовослужбовців. Колишній майор ЗСУ, штурман військового гвинтокрила, був важко поранений під час бойового завдання, отримав інвалідність. Тепер працює у реабілітаційному центрі «Галичина» та консультує у форматі «рівний-рівному».

Сергій Тітаренко став учасником тренінгу для тренерів з подолання травматичного досвіду в учасників бойових дій та військовополонених для розгортання каскадного навчання за принципом «рівний-рівному».

Навчання відбулося у Празі, де серед 20 учасників були не тільки ті, хто вже практикує «рівний-рівному», а й представники різних відомств, неурядового сектору, сфери охорони психічного здоров'я, зокрема військові психологи, психологи МВС України, Національної гвардії України, ДСНС, реабілітаційних центрів та представники департаментів профільних міністерств. Курс було побудовано таким чином, щоби його учасники отримували тренерську кваліфікацію і могли навчати інших вже в Україні.

«Дуже багато дізналися доказових практик — саме того, чого нам дійсно не вистачає і що покращить психологічну службу в Міністерстві внутрішніх справ. Тренінг дозволить скоординувати нашу роботу не тільки між відомствами всередині країни, а й згідно зі світовими стандартами. Саме за це ми насамперед дякуємо Координаційному центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України», — наголосив начальник Управління психологічного забезпечення МВС Андрій Костюк.

Навчання відбувалось у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Організатором тренінгу виступив Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

«Ми свідомо зібрали дуже нестандартну групу. Усі фахівці з відновлення, але різного рівня дотичності. Це й управлінці, які ухвалюють рішення, й ті, хто ці рішення створює, а також спеціалісти, що безпосередньо втілюють їх у життя, працюють з людьми. У такому форматі вони вперше зібралися разом. Це саме той випадок, коли різноманіття перетворюється на силу та ефективну взаємодію. Учасники отримають передові знання, а головне — навички, як ці знання далі розповсюджувати. Кожен з них стане маяком просвітництва щодо реабілітації в нашій країні», — наголосила керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Серед учасників групи були й ті, хто пережив полон, отримав важкі поранення. Денис Кривенко колись був пацієнтом Superhumans Center, а тепер він член команди клініки: допомагає іншим відновлюватись. У нього ампутовані кінцівки, але хлопець впевнено йде до своєї мрії: повернутися за кермо автомобіля та проїхатися на велосипеді. Він не просто підтримує ветеранів, він надихає їх своїм власним прикладом стійкості.

«Ми прикривали відхід підрозділу, коли потрапили під обстріл. Я зрозумів, що втратив обидві ноги та руку. Був у свідомості. Побратими наклали турнікети та несли мене 2,5 кілометри до місця евакуації. Дорогою я і сміявся, і плакав, і прощався вже з ними, і гімн України співав. Так і зараз, так і завжди: ми не можемо здаватися, у нас є все, щоб рухатись далі. На тренінгу дізнався багато цікавої актуальної інформації. Наприклад, планую впроваджувати релаксацію дихальними вправами. Крім того, значну увагу хочу приділити соціалізації ветеранів», — ділиться Денис Кривенко.

Курс викладали американські фахівці, які спеціалізуються на роботі з людьми, що мають бойовий досвід. Серед тем, які розкривались:

— стратегії реагування на стрес і дистрес у зоні конфлікту;

— ПТСР та супутні стани, інструменти скринінгу та оцінки;

— наслідки черепно-мозкової травми, посткомоційний синдром («контузія»), когнітивні і компенсаторні стратегії;

— стратегії когнітивно-поведінкового втручання;

— самодопомога, вікарна травма (вторинний травматичний стрес).

Проєктом передбачена супервізійна підтримка українських тренерів упродовж одного року після завершення навчання.

«Я багато вивчала, що таке стійкість і людська резильєнтність. Також викладаю в університеті. Але лише з групою з України я на власні очі побачила й почула, що це таке. Власне, ці люди й уособлюють для мене стійкість. Їм важко, але вони знаходять сили вистояти та ще й допомагати іншим. Я зрозуміла, що всі ці дні перебувала у правильному місці, у правильний час, із правильними людьми. Учасники тренінгу вразили мене своєю згуртованістю, допомогою одне одному, взаємоповагою. Відчувається їхня велика мотивація отримувати нові знання та допомагати іншим», — поділилася своїми враженнями викладачка тренінгу, професорка психіатрії Університету Каліфорнії у Сан-Дієго Соня Норман.

Проєкт реалізовувався у партнерстві з Університетом Каліфорнії у Сан-Дієго, Карловим університетом у Празі, Міжнародним центром трансферу технологій в Україні (ITTC), Інститутом психіатрії Київського національного університету імені Тараса Шевченка у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України, громадською організацією «Безбар'єрність» та за підтримки Державного департаменту США.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux