Українці здобули свою стійкість «інтуїтивно». Час робити це свідомо і професійно — перша леді звернулася до учасників форуму у Львові

Історики, соціологи, освітяни, представники громадськості, бізнесу та міжнародних організацій зібралися на дискусійному майданчику
03 липня 2024

1 липня у Львові відбувся форум «Колективні стійкість, зцілення та зростання у відповідь на досвід колективної травми». 

З чого складається українська стійкість, яка вже стала брендом у світі, де у часи невизначеності знайти ресурси та як через травму відбувається зростання і зцілення — для обговорення цих питань на спільному майданчику зібралися історики, соціологи, культурологи, політологи, освітяни, представники креативної індустрії, громадського сектору, міжнародних організацій, міністерств, бізнесу, народні депутати.

До учасників форуму, проведеного Українським католицьким університетом у партнерстві з Всеукраїнською програмою ментального здоров'я «Ти як?» та Координаційним центром психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, з відеовиступом звернулася перша леді Олена Зеленська.

«На початку російського вторгнення ми в Україні здобули нашу стійкість «інтуїтивно», реагуючи на загрозу. Настав час робити це вже свідомо і професійно. «Формула стійкості» має свої цілком наукові складові — від вчасної психологічної допомоги до соціальної активності, затребуваності. І нам життєво важливо самим знати її, щоб триматись і допомагати іншим. Моє переконання, що стійкість — це прояв ментального здоров’я. Тому ще у 2022 році я й ініціювала Всеукраїнську програму ментального здоров’я для поширення психологічної допомоги. Якщо кожна людина зможе проаналізувати свої відчуття і знатиме, як допомогти собі — вона втримається, не вигорить і швидко відновиться», — зазначила у своєму зверненні перша леді.

Колективна травма потребує колективного зцілення — коли колектив відновлює найбільш пораненого, але водночас і сам зцілюється, допомагаючи іншому. На це й був спрямований формат заходу: учасники шукали нові сенси, наповнюючи енергією себе та інших.

«Стійкість — синонім ментального здоров’я під час війни. В епіцентрі шторму неможливо досягти фінальної точки, де всі розлади будуть вилікувані, зруйноване — відновлено, а завтра гарантовано буде кращим, ніж учора. Змінити варто філософію, від якої відштовхується система ментального здоров’я. Це дійсно українська інновація — будувати систему не навколо розладів чи діагнозів, а брати за основу стани людини», — розповіла керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.


Під час форуму у трьох сесіях під назвами «Стійкість», «Зцілення» та «Зростання» слово мали. зокрема, Борис Ґудзяк — президент УКУ, Світлана Ройз — дитяча сімейна психологиня, Йосиф Зісельс — дисидент та громадський діяч, Любко Дереш — письменник. 

У підсумку учасники великої інтелектуальної розмови сформували три важливі напрямки, яким варто слідувати:

  • Створення сенсів. Українці мають пояснити світу себе. Усі люди різні, і досвід у них різний, але саме в цьому й полягають сила та перевага.
  • Зцілення болю. Як трансформувати біль в енергію, що породжує життя? Доведеться шукати непрості відповіді, але це потрібно робити. Бо прості рішення — це самообман.
  • Зшивання країни. Якщо українці не будуть розуміти чи з повагою ставитися один до одного, лінії роз’єднання збільшуватимуться.

«Людська природа — життєстійка. Ми можемо воскресати з попелу, і після цього воскресіння починаємо сяяти. Щоб знайти те, що робить нас незнищенними і прекрасними, маємо йти дорогою зцілення. Нам треба бути «травмомудрим» суспільством, плекати стосунки любові, співчуття, розуміння», — впевнений співорганізатор заходу, психотерапевт, дитячий психіатр, директор Інституту психічного здоров’я УКУ та Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії Олег Романчук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux