Відновлення та збереження ментального здоров’я українців є пріоритетом державної адженди — Олена Зеленська

Під час зустрічі з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США у Києві перша леді України розповіла про реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я
08 серпня 2024

Перша леді України Олена Зеленська зустрілася з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки. Під час зустрічі у Києві обговорили ментальне здоров’я українців, зокрема вплив війни на нього.

«Стійкість і сила боротися потребує внутрішніх ресурсів, передусім ментальних. Це невидимий двигун, від якості роботи якого залежать процеси й на рівні окремого людського життя, і на рівні країни. Зараз відновлення та збереження ментального здоров’я українців є пріоритетом державної адженди, а також активною зоною співпраці з міжнародними партнерами», — наголосила Олена Зеленська.

Перша леді розповіла конгресменам Джеймсові Варні Панетта й Дональду Норкоксу та конгресвумен Селесте Мелой про реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку вона ініціювала два роки тому.

«Військові, ветерани, ВПО, мами та діти, старші люди і люди з інвалідністю — усі вони в першочерговому фокусі програми. Бо вони найбільш вразливі перед жахами війни, яку розв’язала Росія. І навіть якщо саме цієї миті не відчувають травм гостро, можуть відчути згодом. Отже, допомогу ментальному здоров’ю треба надавати на випередження», — наголосила Олена Зеленська.

Як приклади вона навела спеціальні програми, що діють у Данії, Австралії, Великій Британії. Зокрема, у Британії застосовують підходи раннього втручання за принципом «світлофора». Адже за вчасного виявлення труднощів багато проблем ментального здоров’я можна розв’язати навіть без залучення психологів, психіатрів і психотерапевтів. Так, для дітей і підлітків створюють максимальні умови для комфортного обговорення того, що їх бентежить.

Утім, як зазначила перша леді, жодна система ментального здоров’я у світі не стикалася з викликом подібного масштабу та складності, який сьогодні приймає Україна. А отже, готового рішення для імплементації немає.

«Наші фахівці синтезують українське рішення з найкращого досвіду інших країн. За цей час уже побували з навчальними візитами в США, Бельгії, Польщі, Австралії, Великій Британії, Данії. Плануємо відвідати Канаду. З кожного візиту виростають проєкти: опанування методу «рівний — рівному» (США), побудова мережі координації (Бельгія), впровадження методик нейро- та біофідбеку (Австралія, Канада), трансформація вищої медичної освіти (Британія), створення центрів для дітей і підлітків (Данія)», — розповіла Олена Зеленська.

Дружина Президента подякувала за підтримку оборони України з боку США із самого початку повномасштабного російського вторгнення. І додала, що партнерство у відновленні людей, їхнього психоемоційного стану, для держави не менш цінне — тож висловила сподівання, що найкращий досвід США буде використаний для Всеукраїнської програми ментального здоров’я. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux