Ментальне здоров'я молоді. Олена Зеленська взяла участь в українсько-британському круглому столі

Провідні експерти, представники урядів і міжнародних організацій зосередилися на сучасних проблемах молодого покоління
01 березня 2024

Перша леді України Олена Зеленська під час візиту до Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії взяла участь в українсько-британському круглому столі щодо повоєнного відновлення ментального здоров'я дітей і підлітків.

Сполучене Королівство має понад 50-річний досвід упровадження системних рішень у сфері ментального здоров'я. Цими напрацюваннями користуються для розбудови системи послуг й інші держави, зокрема й Україна. Але водночас унікальний досвід, який зараз отримують українські фахівці, вже може поповнити світову скарбницю.

«На жаль, Україна впродовж двох років вторгнення живе в екстремальному режимі та вже здобула дуже великі практичні знання щодо роботи з ментальним здоров’ям: 90% наших людей мають високий або дуже високий рівень стресу. Йдеться не лише про захисників, а й про мирних людей, які щодня відчувають стрес через обстріли та саме усвідомлення повсякчасної можливості загинути, — сказала Олена Зеленська. — Але ментальне здоров’я — не тільки наш, локальний, а й глобальний виклик, і відповідь на нього має бути спільною та всеохопною».

Проведене на замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів соціологічне опитування в 11 країнах світу продемонструвало, що ментальне здоровʼя — серед найбільших глобальних викликів на найближчі двадцять років.

Особливо вразливі, згідно з результатами дослідження, підлітки 13–15 років. Тому однією з тем дискусії були виклики, що постають перед сучасними дітьми, зокрема через повномасштабне російське вторгнення в Україну, та шляхи їх подолання. 

«Якщо молодь зараз відчуватиме захищеність і впевненість замість тривоги та стресу, це вплине на те, яким буде світ. Адже молоде покоління — це ті, хто за кілька років ним керуватиме. І це наша найцінніша інвестиція в майбутнє», — зазначила перша леді. 

Олена Зеленська також відвідала Youth Resilience Unit — це Підрозділ стійкості молоді, який очолює британський психіатр українського походження Денис Угрин. Організація вивчає, як молоді люди використовують ресурси в громаді для подолання стресу, та допомагає дітям відновлюватися після пережитих травматичних подій.

«Важливо, щоб у момент кризи підліткам зустрілися люди, які допоможуть розібратися в собі і своїх почуттях. Пишаюсь, що в Лондоні таку допомогу надає зокрема українець. Україна теж працює над створенням якісної та доступної системи сервісів і послуг у сфері ментального здоров’я, зокрема й для нашої молоді», — наголосила перша леді.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux