Освіта та ментальне здоров’я: ректори понад 40 вишів об’єднали досвід впровадження програм стійкості

Роль та місце закладів вищої освіти у формуванні сфери ментального здоров’я обговорили під час зустрічі ректори українських університетів
28 лютого 2024

У Львові зібралися керівники понад 40 вищих навчальних закладів зі всієї країни. Йшлося про освіту як один з ключових елементів розбудови сфери ментального здоров'я. 

Захід відбувся у співпраці Міністерства освіти і науки України та Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» —  ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«В освіті формується світогляд, народжуються інновації, впроваджуються зміни. Система об’єднує в собі чималий кадровий потенціал — близько 120 тисяч науково-педагогічних працівників. Більше мільйона здобувачів освіти, для кожного з яких тема ментального здоров’я має бути видима та зрозуміла. Разом з тим, молоді люди 18-24 роки мають найнижчі показники готовності звернутися за професійною допомогою в сфері ментального здоров'я. Ще одна важлива тема — навчання профільних фахівців. І тут мають працювати критерії якості — вимоги до сертифікації, дотримання етичних та професійних стандартів», — зазначила під час зустрічі керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Оксана Збітнєва.

Наразі компонента ментального здоров'я вже інтегрується до переліку акредитованих критеріїв для всіх освітніх програм у закладах вищої освіти. Тобто розбудова системи підтримки для працівників і здобувачів освіти стане обов'язковою для ЗВО. Опанувати нові компетенції в новій реальності мають всі заклади.

«Варто фокусувати увагу і на тому, що змінюється портрет студента. Уже сьогодні студенти в аудиторіях — це люди з досвідом війни. Це означає, що варто формувати абсолютно нові підходи до освіти й викладання та до організації університетського простору. Він має бути людиноцентричним та таким, що втілює повагу до досвіду кожного. Кожен заклад вищої освіти сьогодні має стати амбасадором ментального здоров’я та брати участь у побудові нової системи»,  — наголосила Оксана Збітнєва.

Першочерговим завданням стає розробка та впровадження програм посилення стійкості для студентів, викладачів, працівників вишів. Цікавим виявився досвід Українського католицького університету, де вже функціонує центр ментального здоров’я: студентам доступні курси резильєнтності та першої психологічної допомоги.

«Ми раді поділитися нашим досвідом і також почерпнути з вашого. Сьогодні ми живемо в борг, коштом позиченого часу, який здобувають наші захисники і захисниці. Цей час має бути продуктивним, де нашим завданням як академічної спільноти є генерувати надію, візію майбутнього нашої країни, а також як її втілювати», —  зазначив ректор вишу Тарас Добко.

Крім обговорення та пошуку нових рішень, учасники зустрічі взяли участь у груповій роботі брейншторму щодо розробки стратегій цілісної системи турботи про ментальне здоровʼя в закладах освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux