Світ надихається українською стійкістю — Олена Зеленська під час Конференції з питань відновлення України в Берліні

Захід зібрав лідерів урядів різних країн, представників міжнародних організацій, бізнесу та громадянського суспільства
13 червня 2024

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у міжнародній Конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference — URC2024). Цьогорічний захід пройшов у Берліні під слоганом: «Об'єднані у захисті. Об'єднані у відновленні. Сильніші разом».

Під час конференції Олена Зеленська розповіла про навчання у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», підписання 44 меморандумів у межах міжнародного медичного партнерства, а також про відновлення 500 зруйнованих і пошкоджених медзакладів, розбудову 250 реабілітаційних відділень для відновлення людей після поранень, медичну евакуацію майже 5 тисяч українських пацієнтів за кордон.

«Так, ми стійкі. І світ надихається українською стійкістю. І коли ця страшна війна буде позаду, ми дуже хочемо впевнено сказати, що це — наш із вами спільний результат», — зазначила перша леді.


У своєму виступі Олена Зеленська подякувала ВООЗ за нещодавнє ухвалення ініційованої Україною та Нідерландами резолюції щодо ментального здоров’я в часи війн і катастроф.

«Це рішення не тільки про Україну. Воно важливе для всіх інших країн. Уся допомога від наших партнерів життєво важлива для нас, але також важлива для безпеки всього світу. Допомагаючи Україні, десятки країн виявили свої принципи гуманності. Утвердилися в них. Так ми разом будуємо більш справедливий і безпечний світ навколо себе», — сказала Олена Зеленська.

Під час конференції була представлена виставка «Листівки з України», яку організував Український інститут за підтримки проєкту USAID. Вона зображує українські пам’ятки та визначні об’єкти до та після руйнування росіянами. Ще одна експозиція — «Міста та їхні герої» — демонструє історії українців та українок, які через війну були змушені відмовитися від основної справи та стати волонтерами чи військовими.

«Фотографії, зображення, виступи митців разом нагадують: відбудова та відновлення неможливі без культури та її розуміння», — підсумувала Олена Зеленська.

 

На полях міжнародної Конференції перша леді України провела зустріч із закордонними партнерами Фундації Олени Зеленської. 

Зокрема, під час бесіди з міністеркою з питань міжнародного співробітництва ОАЕ Рім Аль Хашимі обговорювалися плани Фундації щодо збільшення кількості зведених будинків для великих прийомних родин удвічі. Об’єднані Арабські Емірати вже сприяли будівництву 10 таких осель, а також активно підтримали інші проєкти — допомогли забезпечити школярів із деокупованих і прифронтових регіонів ноутбуками, а місцеві громади — автомобілями швидкої допомоги.

Також Олена Зеленська взяла участь у підписанні угоди між французькою агенцією міжнародної співпраці France Expertise та благодійним фондом Superhumans — про створення нового центру з протезування і реабілітації на базі Одеського медуніверситету. 

Так, на 4 000 кв. м розташується лабораторія протезування, відділення фізичної реабілітації, центр психологічної підтримки та реінтеграції ветеранів. Додатково у новому Superhumans Center готуватимуть фахівців із надання медичної допомоги при мінно-вибуховій травмі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux