У відновлених укриттях у Кременчуцьких ліцеях інтегровано компоненту ментального здоров'я

Тут розміщені техніки самодопомоги та рекомендації для плекання стійкості школярів
10 травня 2024

Перша леді України відвідала два ліцеї в Кременчуку, у яких Фундація Олени Зеленської у партнерстві з KSE Foundation відновила та облаштувала укриття. Після реконструкції сховищ навчальні заклади можуть проводити уроки офлайн і готові соціалізувати понад 2,5 тис. дітей.

Оновлені приміщення — не тільки укриття, а й одночасно простори піклування про ментальне здоров’я. Так, на стінах розміщені техніки самодопомоги та рекомендації для плекання стійкості школярів, створені за експертної підтримки Всеукраїнської програми ментального здоров’я — ініціативи першої леді України, та Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

Техніки із доказовою ефективністю є на різний запит та з урахуванням віку дитини — від початкових класів до випускних (завантажити їх можна тут). Кожна техніка проілюстрована та викладена у зрозумілому форматі інструкції. Також окремо підготовлені рекомендації для педагогів, як працювати із цим компонентом. Їх теж можна завантажити на платформі «Ти як?» та використовувати у роботі.

Наприклад, як допомогти дитині зрозуміти, яку емоцію вона зараз переживає, пояснить техніка «Барометр емоцій». Опанувати тривогу або страх допоможе техніка «Книжка з малюнком». А як зняти напруження за допомогою рухової активності, міміки та голосу — навчить вправа «Пружина». 

«В оновлених укриттях ми намагалися створити максимально комфортний безпечний простір, пристосований для навчання, ігор і руханок, які допомагають долати стрес. Звісно, хотілося б, щоб діти взагалі не мусили спускатися в жодні сховища. Саме за це щодня воюють наші захисники й захисниці на фронті. Ми ж зі свого боку робимо, що можемо, аби вберегти наших дітей від російських ракет. Ми відновлюємо й облаштовуємо укриття у школах, щоб діти почувалися безпечно під час навчання», — зазначила перша леді.

Площа сховищ — 300 кв. м в одному ліцеї та близько 1 тис. кв. м — у другому. В укриттях безперебійний Wi-Fi, кулери з гарячою та холодною водою, зручні меблі, є дитяча література й ігри. 

Приміщення облаштовані спеціальним механізмом для заїзду на кріслі колісному. На вході розташований вказівник зі шрифтом Брайля для людей із порушеннями зору. Також в укриттях забезпечена гідроізоляція, створена нова вентиляційна система та встановлене якісне освітлення.

А щоб школярі знали, як поводитися в різних загрозливих для життя ситуаціях, особливо під час війни, команда ДСНС щотижня проводить для дітей заняття в мобільному класі безпеки.

Проєкт Фундації Олени Зеленської із відбудови та облаштування укриттів у школах та дитячих садках реалізовано за експертної підтримки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» і Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux