В аеропорту «Бориспіль» відбувся захід, присвячений стійкості

Захід «Моменти стійкості щодень» за участю першої леді відбувся у Всесвітній день ментального здоров’я
11 жовтня 2024

З нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я, що відзначається 10 жовтня, перша леді Олена Зеленська взяла участь у заході «Моменти стійкості щодень», який відбувся в аеропорту «Бориспіль». Місцем проведення події не випадково було обране саме летовище.

«Аеропорт «Бориспіль» від початку повномасштабної війни не може обслуговувати авіарейси. Але відчуття близького польоту тут зберігається та підтримується, бо аеропорт працює: проводить перепідготовку персоналу, різні заходи й узагалі тримається в тонусі. Він — утілена ілюстрація ментального здоров’я, що показує, як не втрачати себе навіть у найскладніших умовах», — зазначила Олена Зеленська.

Зібралися, щоб поділитися досвідом та інструментами підтримання стійкості цілої країни — участь у заході взяли представники з усіх регіонів. Серед них — психологи Центрів життєстійкості, молодіжних центрів, шкіл, медичні працівники та фахівці з інших сфер, які нині опановують основи підтримки ментального здоров'я у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

«Ви всі, присутні в цьому залі, — агенти ментального здоров’я, тобто агенти стійкості. Кожен у своєму регіоні, місті, селі. Принаймні я дуже хочу, щоб саме так ви відчували свою місію. Стійкість — вона не у відсутності життєвих ударів, а в здатності після них відновлюватися», — зазначила дружина Президента у своєму виступі.

Під час заходу були представлені результати дослідження уявлень українців про психічне здоров'я та психологічну підтримку крізь призму стійкості: підвищений рівень стресу відчуває майже кожен третій українець (36%), 11% мають високий рівень стресу, 40% — помірний, 13% — низький.

Водночас опитування показало, що 73% українців мають чималий ресурс стійкості: 35% є стійкими, ще 38% — переважно стійкими.

Дослідження засвідчило безпосередній зв’язок між рівнем стійкості та стресу. 46% опитаних адаптовані до стресу — це ті, хто має високу стійкість і, відповідно, низький рівень стресу. 35% є частково адаптованими — з помірними рівнями стійкості та стресу.


«Але як цей рівень підтримувати, а ще краще — підвищувати? Програма ментального здоров’я має відповіді: «формула стійкості» складається з фахової підтримки якнайближче до людини — підтримки, по яку не треба їхати, яка приходить в особі місцевого лікаря чи соцпрацівника. А також із власної обізнаності й навичок самодопомоги, яких навчає, зокрема, комунікаційна програма «Ти як?», — наголосила перша леді.

Під час заходу був представлений новий продукт, створений в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», — Моментал. Він пропонує 365 ідей для щоденної підтримки ментального здоров'я українців, щоб зробити піклування про власний ментальний добробут сталою звичкою. Це спільна розробка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), сімейної та дитячої психологині Світлани Ройз і Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

«Кожна дитина, загалом кожна людина в Україні потребує доступу до правильних інструментів, послуг та інформації для підтримки свого психічного добробуту, особливо зараз, коли стрес надмірний», — зазначив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Також у межах кампанії «Ти як?» був презентований відеоролик-маніфест, присвячений стійкості, за участю першої леді Олени Зеленської, військовослужбовців та ветеранів, авторів пісень, виконавців, телеведучих тощо. 

Крім того, з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я у різних областях відбулися Дні спільнодії, організовані регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я. Вони підбили проміжні підсумки реалізації програми «Ти як?» і презентували обласні плани заходів на 2024–2026 роки щодо втілення Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux