Відбулася робоча зустріч регіональних команд, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я

Захід пройшов за участю першої леді Олени Зеленської
29 серпня 2024

Перша леді України Олена Зеленська зустрілася з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?». 

Серед учасників — управлінці з медичної та соціальної сфер, психологи, психотерапевти, керівники проєктів неурядового сектору, вчителі, лікарі зі 122 територіальних громад 20 областей країни.

Олена Зеленська відзначила успішне запозичення найкращих закордонних практик із надання підтримки в питаннях ментального здоров’я.

«Але виявилося, що хоч хороших методик багато і ми їх активно опановуємо, жодна не може відповісти одразу на всі наші виклики. Бо жодна з прогресивних країн не переживає того, що переживаємо ми. Сім мільйонів дітей, які відчули на собі війну. А ще — застаріле загальне упередження щодо того, що «скаржитися на настрій — негідно, краще тримати в собі». Команда програми зрозуміла: увібравши все найкраще зі світу, «Ти як?» має бути унікальною, українською. «Заточеною» саме проти нашого болю», — сказала дружина Президента.

Перша леді зазначила, що в межах ініціативи вже вдалося напрацювати суто українську інновацію, яка полягає в тому, щоби рухатися не від діагнозу, а від стану людини.

«Тобто почати допомагати людині якомога раніше, доки її травматичний досвід не виріс у розлад. Це значить, що подолання проблеми може починатися навіть не в кабінеті психолога чи психотерапевта, а вже в розмові із сімейним лікарем чи з консультантом у Центрі життєстійкості. Головна мета програми — допомога якнайближче. У рідному місті, районі, на сусідній вулиці. Щоб знання з підтримки ментального здоров’я опанували знайомі — вчителі, працівники банків і транспорту», — сказала Олена Зеленська.

За словами першої леді, саме для цього зміни мають відбутися і в громадах.

«Кожен регіон уже має свій унікальний досвід — від життя під постійними обстрілами до влаштування сотень тисяч людей, які були вимушені залишити свої домівки. Важливо, щоб вони цим досвідом обмінювалися. Колись, після перемоги, він стане безцінною частиною світового надбання. Ми станемо — вже стаємо — флагманом у порятунку ментального здоров’я в умовах війни. І, сподіваюся, — ще й флагманом у посттравматичному зростанні», — наголосила перша леді.

Під час зустрічі було відзначено, що вже майже 100 тисяч медиків пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, у Центрах життєстійкості надано 350 тисяч послуг, 209 тисяч педагогів закінчили навчання з уміння розпізнавати зміни стану школярів, 739 роботодавців запровадили політику з підтримки ментального здоров’я.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала Олена Зеленська, здійснює Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертної підтримки ВООЗ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux