«2024-й має бути роком максимального поширення проєктів з ментального здоровʼя на місцях», — Олена Зеленська

Міжвідомча координаційна рада підбила підсумки впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я у 2023 році
28 листопада 2023

«Ще рік тому Україна вчилася наданню психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях у різних країн світу (і далі це робить), а тепер ми самі можемо ділитися досвідом, набутим страшною ціною», — сказала перша леді Олена Зеленська на Міжвідомчій координаційній раді (МКР) з упровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Засідання відбулося під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участю представників центральних органів виконавчої влади, керівників ОВА, народних депутатів, представників Офісу Президента, Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів та міжнародних партнерів.

«Не треба пояснювати, що ментальне здоров’я наших людей — це і є та сама стійкість, українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого — її саму треба весь час підтримувати. Бо на ній все тримається», — наголосила перша леді.

У межах засідання відбулася мінівиставка, де міжнародні партнери представили свої проєкти, спрямовані на психосоціальну підтримку населення в регіонах, та відповідні послуги. 


Пріоритетні проєкти міністерств


Представники кожного з міністерств, що реалізують пріоритетні проєкти у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, підбили підсумки, зокрема: 


  • Міністерство внутрішніх справ всередині всіх структур системно проводить навчання навичкам підтримки у кризових ситуаціях та є лідером у цьому напрямі. За рік понад 230 тис. осіб отримали психологічну допомогу від працівників Національної поліції та ДСНС. Понад 3 тис. осіб було надано допомогу безпосередньо на місцях подій та надзвичайних ситуацій.


  • Тренінги із самодопомоги та первинної підтримки в кризових ситуаціях проходять і співробітники центрів з надання безоплатної правової допомоги та їх партнери. Відповідний спеціалізований онлайн-курс розробило Міністерство юстиції. Близько 1 тис. фахівців уже розпочали навчання.


  • У Міністерстві оборони триває реформування системи морально-психологічного забезпечення у підрозділах психологічної підтримки та військово-соціальної роботи. Понад 600 військових психологів пройшли підвищення кваліфікації, половина з яких призвані за цільовою мобілізацією.


  • Міністерство молоді та спорту запровадило проєкт із відновлення ментального здоровʼя через оздоровчу рухову активність. Понад 775 тис. учасників залучено до заходів у межах «активних парків», проведено понад 43 тис. культурно-оздоровчих заходів, 12,3 тис. особам надано послуги з психологічної підтримки, 88,5 тис. дітей взяли участь у заняттях з психоемоційної підтримки.


  • У межах проєкту Міністерства культури та інформаційної політики в Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові близько 140 фахівців навчальних закладів сфери мистецької освіти пройшли тренінги з надання першої психологічної допомоги.


  • Міністерство у справах ветеранів надало 13,5 тис. консультацій за допомогою гарячої лінії кризової підтримки Українського ветеранського фонду, 59,3 тис. послуг з психологічної допомоги надано центрами соціально-психологічної реабілітації, 7,3 тис. звернень оброблено програмним забезпеченням MARTA.


  • Міністерство освіти і науки забезпечило психологічною підтримкою учасників освітнього процесу: 186,4 тис. учителів та учнів опанували навички психологічної підтримки, фахівці психологічної служби надали 4 млн 769 тис. 969 консультацій, 50 тис. освітян взяли участь у супервізійних та інтервізійних групах із різних тем. Внесено зміни та подано пропозиції до нормативно-правових актів, розроблено матеріали науково-методичного забезпечення (24 одиниці).


  • Міністерство соціальної політики формує нову соціальну послугу з надання психосоціальної підтримки: 24 громади вже є учасницями проєкту, заплановано залучення ще 130 громад, для 175 фахівців організовано навчання за трьома тренінговими програмами.


  • Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій створило 25 координаційних центрів обласного рівня та в місті Києві, 62 центри районного рівня, 664 центри на рівні територіальних громад. У 14 областях у складі координаційних центрів створені робочі групи з питань надання послуг у сфері психосоціальної підтримки.


  • Пріоритетний проєкт Міністерства охорони здоров’я забезпечив появу сервісу на первинному рівні медичної допомоги — відтепер надати підтримку з ментального здоров’я може більшість сімейних лікарів України.


Для успішної трансформації сфери ментального здоров’я та налагодження взаємозвʼязків між усіма учасниками вісім місяців тому був створений Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України. За цей час дорадчий орган КМУ став осередком формування спільного бачення перетворень, де пілотують і збирають окремі починання та проєкти в єдину систему. Вибудовано багаторівневу систему ухвалення рішень на базі найкращого досвіду та реальних даних, що потім інтегруються в державну політику та формують нові стандарти. Цей процес об’єднує всі міністерства, обласні адміністрації, громади, міжнародних партнерів, експертне середовище, бізнеси — усіх, хто дає спільну відповідь на запит суспільства щодо створення системи надання психосоціальної підтримки.


Регіональна координація 


Окремий важливий напрям у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я цього року — розбудова регіональної координації програми. Регіональні координатори є рушіями процесів на місцевому рівні та головними провідниками змін з адміністративного рівня «на землю» — до громад, конкретного надавача послуги. 

Проведено дослідження потреб надавачів та користувачів: зібрано та опрацьовано 114 тис. анкет по всій країні. Крім того, виконано картування надавачів у всіх секторах (охоплює державні й недержавні установи). Це стартова точка для якісного вивчення сервісів, що надаються, та об’єднання їх у межах єдиних маршрутів. Як виявилось, у 90 громадах країни взагалі відсутні будь-які послуги з ментального здоров’я.


«Наступний рік має бути роком максимального поширення ваших проєктів на місцях. Ці послуги мають дійти до кожного українця, хоч би як територіально віддалений він був від центрів. Найперше, де людина шукатиме допомоги, — у своїй громаді, тож маю пропозицію до шановних членів Міжвідомчої координаційної ради під час наступного засідання послухати громади про їхні кейси та імплементацію проєктів у сфері ментального здоров’я. Але для всіх вас, різних відомств, це має бути не конкурс «хто більше чи швидше». Навпаки, це мусить бути вдумлива дружня співпраця. Де всі роблять не одне й те ж, а різні речі, які доповнюють, а не дублюють. Тут так само, як і в порятунку країни: сила — в єдності», — зауважила Олена Зеленська.


Вона наголосила, що найкраща послуга у сфері ментального здоров’я — не та, що запланована, а та, що надана й допомогла.


«Завжди запитуйте в себе, чи відповідає ваш проєкт на запит життя. Чи зручно буде ним користуватися? Що змінить він у житті людини? Не хочеться, щоб це було про процес, хочеться, щоб це було про результат», — сказала перша леді.

Дізнатися більше про Всеукраїнську програму ментального здоров'я можна за посиланням.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux