Наше «дякую» військовим має виражатися в діях і підтримці — Олена Зеленська під час конгресу з військової медицини та ментального здоров’я

Перший щорічний міжнародний захід «Воїн: життя, здоров’я, боєздатність» відбувся у Києві
27 липня 2024

Президент України Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською взяли участь у першому щорічному міжнародному конгресі з військової медицини та ментального здоров’я «Воїн: життя, здоров’я, боєздатність».

Під час заходу, який організувало Міністерство оборони України, провідні фахівці в галузі медицини, військові, керівництво держави, представники міжнародних організацій та громадянського суспільства обговорювали питання здоров'я військовослужбовців, реабілітації, евакуації, медичної допомоги на полі бою та науково-технологічних інновацій у військовій медицині. Окрему увагу приділили ментальному здоровʼю українських захисників. 

«Зазвичай у публічному просторі або в розмовах між собою тема обороноздатності країни передусім асоціюється зі зброєю, технікою, оснащенням. І все це дійсно надважливо. Але водночас є річ, яка в контексті війни відіграє не меншу роль, яка так само є зброєю, але іншого характеру. Це фізичне і ментальне здоров’я наших воїнів. Саме тому цей захід є дуже важливим, саме тому військова медицина має завжди бути у фокусі уваги держави», — зазначив Президент України Володимир Зеленський.

 

Як додала перша леді, серед цінностей, які доводиться боронити від нападника, не лише життя людей, а і його якість, його гідність, його можливості. Саме тому «дякую» військовим має виражатися в конкретних діях, які теж поліпшать якість їхнього життя та здоров’я — і фізичного, і ментального.

«Лише третина військових у різних опитуваннях каже, що звернулася б до психолога. У відповідях захисників простежується загальноукраїнська тенденція: упередження, що психологічна допомога — «прояв слабкості». І завдання всього суспільства — подолати цю стигму, пояснити й самому усвідомити, що вміння приймати допомогу, навпаки, є проявом сили», — наголосила Олена Зеленська. 

Також у ході конгресу було зазначено, що найбільше військові довіряють психологам із бойовим досвідом — за принципом «рівний рівному», і таких фахівців має ставати більше.

Обговорювали під час заходу і необхідність комплексного підходу в реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я, одним із найважливіших завдань якої є підтримка захисників і захисниць. Але, як зауважила Олена Зеленська, разом із військовими психологічну допомогу мають отримувати і їхні близькі.

«Мобілізація однієї людини фактично означає «мобілізацію» всієї його чи її родини. Кожен воїн — це не просто частина війська. Це батько, чоловік, мама, дочка... Тому важливо, щоб родини опанували навички самодопомоги й дізналися, як підтримати близьку людину, яка захищає країну на фронті», — сказала перша леді. 

Олена Зеленська зазначила, що у питаннях ментального здоров’я важливо зреагувати на виклик вчасно та пропрацювати травматичний досвід якнайраніше, до того, як він вкоріниться, стане хронічним і вразить усе суспільство. І додала, що необов’язково вигадувати рішення з нуля — у світі існує багато практик, які Україна може запозичити. До того ж закордонні партнери готові не просто ділитися досвідом, а й активно допомагати розбудовувати якісні сервіси.

«Під час нещодавньої поїздки до США великим враженням для мене був центр Волтера Ріда — найпотужніший медичний комплекс для військових у країні. Кожен парамедик опановує навички підтримки ментального здоров’я. Це і йому допомагає ухвалювати правильні рішення, і тим, хто навколо нього. Рада, що скоро до центру поїде делегація наших фахівців на чолі з головою МОЗ, щоб усе докладно вивчити», — розповіла Олена Зеленська.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux