Перша леді Олена Зеленська: Стійкість можна розвинути, підтримувати й тренувати

Відбувся спеціальний захід, присвячений цінностям та історіям стійкості
09 травня 2024

Перша леді Олена Зеленська взяла участь у спеціальному заході «Осмислення. Цінності та історії стійкості», який відбувся з нагоди місячника обізнаності про ментальне здоров’я. Ключова тема заходу українська стійкість, яка уже стала феноменом у світі.

«Стійкість не можна вколоти, як вакцину, або видати всім, як пігулку. Але хороша новина в тому, що стійкість можна розвинути. Підтримувати, «прокачувати». Її можна тренувати. Якщо, звісно, сама людина цього хоче. Бо стійкість це ще й про вибір», сказала Олена Зеленська.

Згідно зі статистикою, нині 77% українців відчувають симптоми стресу та сильної знервованості. Серед емоцій переважають утома (46%) та напруженість (44%). 

Усі ці показники свідчать про великий травматичний досвід, що вже впливає на фізичне здоров’я українців. Згідно з даними Національної служби здоров’я України, кількість пацієнтів із діабетом зросла на понад 20%, з інфарктами на понад 16%, з інсультами на більш як 10%.


Перша леді нагадала: для підтримки суспільної стійкості в Україні діє програма ментального здоров’я «Ти як?». 

Одна з її цілей — допомогти кожному знайти можливості посилення власної стійкості, навчити, як розвивати її самостійно. А якщо людина не справляється сама підтримати фаховими сервісами, які впроваджуються у кожній сфері: медицині, освіті, соціальній сфері, зайнятості, секторі безпеки і оборони, бізнесах, громадському секторі тощо. 

Під час першої панелі «Цінності стійкості» пошук коріння української стійкості, його осмислення у різних вимірах минулого та сьогодення обговорювали відомі дослідники та діячі Андрій Зелінський, Наталія Кривда, Євген Глібовицький.

У межах заходу Олена Зеленська виступила модераторкою другої панелі «Історії стійкості», яка була присвячена особистій стійкості українців. Її героями стали люди, що знаходять джерела сили навіть у найскладніших ситуаціях:

  • психологиня ГУ ДСНС у Запорізькій області Альона Ахкозова першою разом із рятувальниками приїздить на місце російських обстрілів. Підтримує постраждалих і родичів загиблих, а сама віднаходить стійкість у колегах;

  • фельдшерка з медицини невідкладних станів із Дніпропетровщини Наталія Ванюхіна майже щодня бере участь в евакуації важкопоранених військових. І боїться побачити у списках пацієнтів рідне прізвище, адже чоловік служить в ЗСУ. Особиста стійкість у роботі та людях навколо;

  • вчителька Олена Влезько дистанційно проводить уроки з підвалу свого будинку на Сумщині. Живе під обстрілами на кордоні з державою-агресоркою, але не покидає дітей, яких взяла на навчання першокласниками. Бо впевнена, що її стійкість саме в учнях і батьківській домівці;

  • директорка Рубіжанського центру краєзнавства Олена Хмельницька стала переміщеною особою, бо ще у 2014 році опинилася в окупантських списках «проукраїнських осіб». Нині на Тернопільщині не полишає краєзнавчої роботи та надихається спадщиною предків.

«Кожна історія зовсім не про «залізних людей». Якраз навпаки  про те, як зовсім не залізні люди, розуміючи себе та інших, не дають себе зламати обставинам. Разом із моїми співрозмовницями виводили формулу стійкості. Її складові взаємодопомога, взаємодія, улюблена робота, яка дає користь іншим, і любов до ближніх. Дуже хочу, щоб ці історії надихнули тих, кому цього не вистачає», резюмувала перша леді.

Захід організував Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді Олени Зеленської — за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux